6 de gener de 2016

Vicent Baydal Sala

vicentbaydalDoctor en Història Medieval per la Universitat Pompeu Fabra
Coeditor a Llibres de la Drassana i divulgador

vicentbaydal@gmail.com

Semblança

Nascut a València l’any 1979, vaig cursar un any de Dret i la llicenciatura d’Història en la Universitat de València entre 1997 i 2004. En paral·lel a la carrera, vaig treballar durant un any i mig en la creació del Museu d’Història de València. Amb posterioritat vaig fer el doctorat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la tesi doctoral sobre els orígens baixmedievals de la Generalitat valenciana al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), davall la direcció de Manuel Sánchez Martínez i Josep Maria Salrach, que vaig llegir en juny de 2011. Poc abans i poc després vaig treballar com a tècnic d’investigació al Museu d’Història de Barcelona i al Departament d’Història Medieval de la Universitat de València i vaig desenvolupar sengles borses d’estudi de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans. Per la tesi doctoral vaig rebre els premis Ferran Soldevila de biografia i estudis històrics i el Raimon Noguera d’història medieval. A partir de 2013 em vaig incorporar durant dos anys a la Universitat d’Oxford per tal de dur a terme un projecte postdoctoral de recerca sobre els orígens del parlamentarisme europeu, amb una beca Marie Curie – Beatriu de Pinós, que també va finançar un any de retorn com a professor contractat al Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. A continuació, entre 2017 i 2022, vaig exercir com a professor ajudant doctor d’Història del Dret a la Universitat Jaume I de Castelló, on vaig coordinar el grup de recerca “FORVAL. Història i Dret Forals Valencians” i vaig dirigir tres projectes d’investigació: dos de la mateixa universitat sobre paisatges agraris i sobre la revolta de la Unió de 1347-1349, i un tercer dins del programa d’excel·lència científica júnior de la Generalitat Valenciana sobre les actes parlamentàries medievals valencianes. En 2020 vaig ser nomenat cronista oficial de la ciutat de València, i en l’actualitat soc coeditor de Llibres de la Drassana i em dedique a la divulgació històrica.

Línies de recerca

  • Història parlamentària
  • Història fiscal
  • Història epistolar
  • Història de les identitats

Tesi Doctoral

  • Títol: «Els fonaments del pactisme valencià. Sistemes fiscals, relacions de poder i identitat col·lectiva al regne de València (c. 1250 – c. 1365)».
  • Resum: La tesi tracta d’aprofundir en el coneixement dels orígens del pactisme valencià. És per això que analitza de forma exhaustiva les diverses negociacions politicofiscals que tingueren lloc entre la monarquia i la comunitat política del regne de València des de mitjan segle XIII fins a la dècada de 1360. Així, tot plegat, estudia la trajectòria d’unes transformacions estretament imbricades entre si: d’una banda, el progressiu desenvolupament de la pràctica parlamentària fins a esdevenir la principal forma de resolució de greuges entre els estaments i el monarca, i, d’una altra banda, l’evolució de la fiscalitat reial i local fins a donar lloc a uns sistemes fiscals generals i municipals que quedaren controlats pels dirigents estamentals. D’aquesta manera, mitjançant l’anàlisi d’aquells canvis, es determinen amb major detall les fases i les característiques del procés de configuració del pactisme al territori valencià.
  • Director: Dr. Manuel Sánchez Martínez, amb la cotutoria del Dr. Josep Maria Salrach
  • Nota: Excel·lent, cum laude, amb menció de doctorat europeu
  • Pdf: Podeu consultar els dos volums de la tesi des d’ací

Publicacions

Llibres

Traduccions

Articles i capítols de llibre

Ressenyes

Llibres de divulgació

Actualitzat en Setembre de 2022

Translate »