12 de febrer de 2016

LlibresValència no s’acaba mai

Vicent Baydal
Llibres de la Drassana
València, 2016
184 p; 23 x 15
ISBN: 978-84-16260-15-7

Les històries que amaga una ciutat com València, amb més de dos mil anys d’existència, són incomptables. Però pocs les coneixen tant i les conten tan bé com l’investigador i divulgador Vicent Baydal. La seua passió per la Història, en majúscula, i per les històries, en minúscula, desborda les pàgines d’este llibre, que a través de vint-i-tres episodis diferents ens permet descobrir els aspectes més impensats d’una urbs que no s’acaba mai. El seu renaixement en època andalusina gràcies a la construcció de l’Horta, la bellesa memorable de l’estret passatge medieval que conduïa a la Llonja dels Mercaders, els destructius atacs a la jueria i la moreria en 1391 i 1455, les violentes lluites entre els bàndols que dominaven la ciutat en el segle XVII, l’expansió geogràfica de les Falles a llocs inopinats o la progressiva extensió urbanística de València, amb un creixement desbocat en permanent conflicte amb un patrimoni de valor incalculable. També els personatges més fascinants, claus en la història de la ciutat, recorren estes pàgines: l’emperadriu bizantina Constança de Hohenstaufen, el jurista i heroi popular Francesc de Vinatea, la tipògrafa humanista Jerònima Galés, el llibrer, editor i bibliòfil Vicent Salvà, el prodigiós indià Josep Rodrigo Botet o el cabdal arquitecte de la modernitat Xavier Goerlich. En definitiva, un viatge apassionant i fascinant que sorprendrà a tots aquells àvids d’històries valencianes.

Podeu comprar el llibre ací. També hi ha versió en castellà.
Fer Harca 2Fer Harca (2)

Més Històries Medievals valencianes
Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache
Llibres de la Drassana
València, 2016
126 p; 23 x 15
ISBN: 978-84-944731-4-2

Després de l’enorme èxit de Fer Harca. Històries medievals valencianes, arriba una segona entrega d’eixes píndoles sobre el nostre passat que Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache tracen amb l’enginy, l’agilitat i la sorprenent capacitat de seducció dels bons historiadors. Ací aborden interessants qüestions generals de la societat baixmedieval com l’eclosió de la diversitat lingüística, el paper social de les dones, el funcionament de la medicina, la xarxa de fires mercantils, el tabú del canibalisme o el càstig previst per als banquers que defraudaven els seus clients. Així mateix, s’endinsen en aspectes diversos de productes tan essencials per a la dieta humana com els cereals i el pa o altres de caràcter complementari, com el torró i el sucre de canyamel, que troben el seu origen, precisament, en aquella època. També el llegat andalusí i les sempre inestables relacions entre cristians i musulmans centren la seua atenció, amb textos sobre les Coves dels Moros, la figura del sàyyid Abu Zayd o la crema de Cocentaina en agost de 1304. En esta ocasió, a més a més, els tres membres del Grup Harca recreen literàriament sengles passatges de la història valenciana: l’intens setge de Montcada en 1234 per part de tropes feudals i l’esclavització de tota la seua població andalusina, els moments previs a la revolta protagonitzada pel jurista morellà Francesc de Vinatea contra els monarques Alfons el Benigne i Elionor de Castella, i la vida quotidiana dins dels murs de l’aparentment tranquil monestir de Sant Jeroni de Cotalba, en la Safor. Un fascinant i captivador viatge que es tanca amb una ruta per les petjades en terres valencianes de la conquesta de Jaume I.

Podeu comprar el llibre ací.valenciansEls valencians, des de quan són valencians?
Vicent Baydal
Editorial Afers
Col·lecció Recerca i pensament
Catarroja, 2016
166 pp; 21 x 14 cm.
ISBN: 978-84-16260-15-7

L’estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València ha restat pràcticament inèdit fins a temps molt recents. En la present obra, Vicent Baydal els ressegueix amb tota mena de detalls, des de la creació del regne en 1238, després de la conquesta de Jaume I, fins a la dècada de 1360, en la qual es consolidaren les Corts valencianes i la Diputació del General o Generalitat com a institucions estamentals mancomunades. El resultat és l’avançament de la datació del naixement de la identitat valenciana, quasi mig segle abans del que es pensava, en paral·lel als progressos de la unificació jurídica i governativa del regne durant els seus primers cent vint-i-cinc anys d’història. En concret, la defensa dels Furs de València, primer enfront de la noblesa aragonesa i després dels mateixos monarques, i el desenvolupament de la cooperació política requerida per les guerres de mitjan segle XIV, contra els marínides, els genovesos o els castellans, donaren com a fruit l’aparició d’una consciència col·lectiva pròpia, que diferenciava els habitants del regne de València, els valencians, dels altres pobles de la Corona d’Aragó i la resta d’Europa.

El podeu comprar ací.BeniopaBeniopa. Història d’un poble
Frederic Aparisi
Ajuntament de Gandia
Gandia, 2015
191 pp; 24 x 17 cm
ISBN: 9788493622251

El 2015 es va commemorar el 50 aniversari de la incorporació forçada del poble de Beniopa i Benipeixcar a la ciutat de Gandia el 1965. El cinquantenari de la pèrdua de l’autonomia jurídica del municipi serveix com a excusa per a endinsar-se en la història d’un poble i d’un territori. No estem, però, al davant d’una història localista sinó que, sobre l’observatori local, l’autor analitza fenòmens i processos històrics de major abast. No és tampoc un treball de síntesi d’investigacions prèvies, que no existien, ni de divulgació, tot i que l’autor ha tractat de fer servir un llenguatge planer i accessible al gran públic. Aquesta publicació és, per tant, un treball de recerca en el marc de la llarga durada. Així, doncs, entre d’altres, s’analitzen fenòmens com la ruralització dels segles V-VI, l’assentament de la societat berber i la creació de les hortes andalusins després de la conquesta musulmana o l’expansió cristiana i la colonització feudal. Per altra banda, les relacions camp (Beniopa)-ciutat (Gandia) o entre la senyoria i la mateixa comunitat camperola, i els processos de diferenciació de la pagesia, que també afectaren el camperolat musulmà són temes que estan presents al llarg de tot el període de l’Antic Règim. El naixement de les societats democràtiques i les dificultats per consolidar-se al llarg dels segles XIX i XX ocupen el quart i cinqué capítol. Per tancar el llibre, l’autor fa un repàs pels principals edificis i espais que conformen el paisatge de Beniopa, així com dels seus personatges més singulars.CabyiliaVent d Cabylia
Històries de la Història dels valencians
Vicent Baydal
Llibres de la Drassana
València, 2015
116 pp; 23 x 15 cm.
ISBN: 9788494388545

Vent d Cabylia és un joc de paraules, un anagrama format per les lletres del nom del conegut investigador i divulgador valencià Vicent Baydal. En el present llibre també ens proposa un joc, el de conéixer i fruir de la història del poble valencià més enllà de les gestes que tradicionalment ens han contat. En la seua busca incansable sobre els fets dels valencians ens mostra tota classe d’històries sobre el seu passat, la seua llengua, els seus símbols, la seua identitat, la seua cultura, les seues relacions amb altres pobles, les seues reivindicacions històriques, els seus personatges destacats o el seu futur com a col·lectivitat. Són eixes narracions, i encara d’altres, les que donen cos a esta obra, des de la despoblació de la ciutat d’Alacant en 1364 durant la guerra contra Castella fins a la història de l’escut del València Club de Futbol, passant per la pertinença de l’illa de Formentera a un cavaller valencià, les agres polèmiques per l’expansió del cultiu de l’arròs, la circulació de poesies eròtiques en la nostra llengua, l’ús i l’evolució del valencià al llarg dels segles o la fama històrica dels valencians com a poble valent i indòmit. Tota una constel·lació de coneixements i informacions que ens fan viatjar delitosament per la història dels valencians i permeten, amb l’esperança de l’optimisme lúcid, albirar un futur millor per a tots.

El podeu comprar ací.Fer HarcaFer Harca
Històries Medievals valencianes
Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache
Llibres de la Drassana
València, 2014
109 pp; 23 x 15
ISBN: 9788494286001

Es tracta d’un conjunt de textos prologat per Enric Guinot, catedràtic de la Universitat de València, i preparat per Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache, actuals membres del Grup Harca, ben conegut en internet i les xarxes socials per la seua intensa activitat en la difusió de la història medieval valenciana. Amb verb àgil i una gran capacitat divulgativa ens acosten un bon grapat d’històries sorprenents. ¿Per quina raó l’arròs està tan present en la gastronomia valenciana? ¿Per què el barri de Russafa es diu així i quina relació té amb al-Àndalus? ¿Per quines raons Vinatea es rebel·là contra l’autoritarisme castellà? ¿Per què era tan famós el bordell medieval de la ciutat de València? ¿Què ens dugueren els almogàvers de la Grècia medieval? ¿Què passà al sendemà de l’expulsió dels moriscos? ¿Des de quan els valencians començaren a sentir-se valencians? Fins a setze històries diverses que configuren un viatge fascinant i captivador per la València medieval i més enllà.

El podeu comprar ací.contractualismeGuerra, relacions de poder i fiscalitat negociada
Els orígens del contractualisme al regne de València (1238-1330)
Vicent Baydal Sala
Fundació Noguera
Col·lecció Estudis
Barcelona, 2014
663 pp; 24 x 17
ISBN: 9788499754536

L’obra estudia el procés mitjançant el qual s’articularen les relacions de poder entre la monarquia i els estaments del regne de València durant la primera centúria de la seua existència, a cavall entre els segles XIII i XIV. Estigueren marcades per dos factors essencials: la lluita entre els monarques i l’estament reial, d’una banda, i la noblesa d’origen aragonès, d’una altra, per l’observança dels Furs de València o d’Aragó dins del territori valencià, i la necessitat creixent de la monarquia d’ampliar la contribució fiscal a tots els súbdits, més enllà de l’estament reial, a causa del seu endeutament progressiu, ocasionat per les guerres. És per això que s’hi analitza l’evolució de la hisenda reial durant el període seleccionat, així com totes i cadascuna de les campanyes militars encapçalades pels reis i les negociacions fiscals i assemblees representatives –Corts i Parlaments– vinculades a elles. La investigació es clou en 1330, quan es posa una solució consensuada a la disputa foral adés esmentada i s’atorga el primer subsidi general, de tots els estaments valencians, a la Corona. S’establiren així les bases d’un sistema de govern en què les tesis contractualistes, com les de Francesc Eiximenis, tingueren un paper primordial.

El podeu comprar ací.beyond lordsBeyond lords and peasants
Rural elites and economic differentiation in Pre-Modern Europe
Frederic Aparisi i Vicent Royo (eds.)
Universitat de València
Fora de Col·lecció
València, 2014
260 pp; 24 x 16
ISBN: 9788437092614

El procés d’estratificació econòmica dins de les societats rurals durant l’Edat Mitjana i el període modern és l’eix central d’aquest volum. Prestigiosos experts i joves investigadors analitzen les elits rurals i la seua relació amb l’aparició del capitalisme agrari des de diverses perspectives a través de les regions europees: des de Wiltshire (Anglaterra), el Comtat de Flandes i el Ducat de Brabant (Països Baixos) fins al Regne de València (Corona d’Aragó). A través de diversos mètodes històrics, es recorre a una àmplia gamma de fonts variades com a cròniques de la cort, testaments, lleis, manuals de terratinents institucionals i registres notarials. El volum és, en definitiva, una lectura essencial tant per als especialistes en la història rural, així com per al públic més general interessat en les societats preindustrials.

El podeu comprar ací.unioEl orígens de la revolta de la Unió al regne de València
(1330-1348)
Vicent Baydal Sala
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Col·lecció Història
València, 2013
419 pp; 24 x 16
ISBN: 9788437091365

Aquesta obra, premi Ferran Soldevila (2011), analitza les relacions entre la Corona i els estaments valencians des de la finalització de les Corts de 1329-1330 fins al desenvolupament de la revolta de la Unió en 1347-1348. Centrant-se en aspectes polítics i fiscals, examina detalladament les diverses assemblees parlamentaries que tingueren lloc durant aquell període, així com els nombrosos subsidis que foren pagats a la hisenda reial. Tot plegat, la constant erosió del patrimoni de la Corona i les enormes exigències fiscals ocasionades per les guerres mediterrànies, combinades amb l’increment de l’autoritarisme monàrquic, conduïren a l’esclat d’una rebel·lió encapçalada per la ciutat de València i secundada pels sectors populars d’una bona part del regne. S’hi inclou un extens apèndix amb els principals acords i tractaments politicofiscals duts a terme entre els estaments i la monarquia.

El podeu comprar ací.llagariaEls registres notarials de Miquel Llagària
(Sueca, 1541-1552)
Frederic Aparisi Romero i Daniel Muñoz Navaro
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Col·lecció Fonts Històriques Valencianes
València, 2013
600 pp; 19 x 27
ISBN: 9788437088822

Aquest volum conté la documentació generada pel notari Miquel Llagària, una activitat que es prolongà durant vint anys, des de la dècada de 1540 fins a l’any 1561. Procedent de Xàtiva, s’establí a Sueca, una comunitat rural de l’orde de Montesa que vivia un moment d’expansió agrària. A través d’aquestes actes es pot seguir la vida quotidiana d’una població formada sobretot per llauradors. Tota la vida social i econòmica de les famílies camperoles es reflecteix en els registres notarials, des dels capítols matrimonials fins als testaments i inventaris post mortem, passant per les compravendes, les cessions, l’endeutament o les procuradories. Fins i tot les actuacions del govern local de Sueca i les de la senyoria han deixat un rastre documental que inclou la recaptació d’impostos com la peita o el sequiatge i l’arrendament de drets senyorials, com ara el molí o la carnisseria.

El podeu comprar ací.croada almeriaLa Croada d’Almeria, 1309-1310
La host de Jaume II i el finançament de la campanya
Vicent Baydal Sala
Editorial Académica Española
Saarbrücken, 2012
216 p.; 22×15 cm.
ISBN : 9783847360643

Jaume II d’Aragó i Ferran IV de Castella organitzaren en 1309 una croada contra l’emirat nassarita de Granada que comportà el setge simultani d’Algesires, per part dels castellans, i d’Almeria, per part dels aragonesos. En aquesta obra s’aborda l’estudi del finançament de la campanya mampresa per Jaume II, tot aprofitant la rica i diversa documentació conservada a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Així, a banda de la transcripció íntegra d’un registre de la Cancelleria reial que inclou l’estimació dels cavalls presentats per les diverses companyies que conformaren la host, es procedeix a aprofundir en els aspectes materials, fiscals i financers de la croada. Alhora, aquesta aproximació econòmica ofereix una visió més detallada de la successió dels fets i una nova valoració del conjunt d’esdeveniments.

El podeu comprar ací.cardona3Hug de Cardona III
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel i Vicent Royo (eds.)
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Col·lecció Fonts Històriques Valencianes
València, 2011
380 p.; 27×19 cm.
ISBN: 978843781113

El podeu comprar ací.

 

 

 cardona2Hug de Cardona II
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel i Vicent Royo (eds.)
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Col·lecció Fonts Històriques Valencianes
València, 2010
512 p.; 27×19 cm.
ISBN: 9788437078595

El podeu comprar ací

 

 

 montcadaMoncada i l’Orde del Temple en el segle XIII
Una comunitat rural de l’Horta de València en temps de Jaume I
Enric Guinot i Ferran Esquilache
Institució Alfons el Magnànim
Col·lecció Arxius i Documents, 47
València, 2010
234 p.; 24×17 cm
ISBN: 9788478225743

Al segle XIII la Corona d’Aragó es va estendre sobre el Xarq al-Àndalus en un context d’expansió de la societat feudal que implicava la colonització de les noves terres conquerides amb senyors i camperols. Una de les zones de major impacte de l’emigració del nord va ser la ciutat de València i la seua horta, i la localitat de Montcada es presenta com una oportunitat única d’estudiar el procés de colonització en la perifèria urbana gràcies a l’excepcional col·lecció de pergamins conservats en l’antic arxiu de l’orde militar del Temple. Així, la combinació de documentació escrita i prospecció arqueològica ens permet endinsar-nos en un estudi detallat del paisatge rural andalusí que trobaren els colons cristians, el procés de repartiment que va dur a terme el rei entre els membres del consell municipal aragonés de Calataiud, i la seua posterior substitució, en una segona fase, per colons majoritàriament catalans que dirigí el Temple arran d’esdevenir senyors de Montcada en 1246.jaumejaponesSeifukuou Jaume issei Kunkouroku
Rekonkisuta senki wo yomu
Akio Ozaki i Vicent Baydal
Kyoto daigaku shuppankai
Kyoto (Japó), 2010
608 p.; 23×16 cm
ISBN: 9784876989294

«Hajiwo sire, kisiachi, hajiwo sire»: així sona en japonès el famós «Vergonya, cavallers, vergonya!» del Llibre dels fets, tal i com ho podran pronunciar els japonesolectors que consulten la primera versió de la crònica de Jaume I en aquesta llengua, publicada pel Servei Editorial de la Universitat de Kyoto en el marc del programa IVITRA de la Universitat d’Alacant, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Cervantes i el projecte DIGICOTRACAM de la Generalitat Valenciana, i l’ajut de l’Ajuntament de la Nucia i la seua Seu Universitària. Amb aquesta versió són ja quatre les grans llengües –anglès, castellà, francès i japonès– a les quals ha estat traduïda modernament la crònica del rei Conqueridor, una nova passa per incentivar l’interès en l’estudi internacional de l’expansió feudal a la península Ibèrica.camarenaJosep Camarena
L’arxiu d’un home i una època
Frederic Aparisi Romero i Carlos Lecuona Pérez
La Xara edicions
Col·lecció Arxius i Famílies
Simat de la Valldigna, 2009
126 p.; 00×00 cm
ISBN: 9788495213822

Josep Camarena (1921-2004), a més de fill adoptiu de la ciutat de Gandia, és un referent cultural, educatiu i cívic del conjunt de la comarca de la Safor (País Valencià). Després de doctorar-se en història medieval amb una tesi sobre el regnat de Ferran d’Antequera i el regne de València, la seua trajectòria universitària es veié truncada per la suma de diverses circumstàncies, entre d’altres, la mort del seu director de tesi i mentor, Manuel Dualde. Tanmateix, continuà treballant com a docent de secundària i com historiador. En aquest sentit, Camarena forma part d’una primera generació d’investigadors valencians que feien de la història local el seu procediment de treball. En una primera part, a càrrec del Frederic Aparisi Romero, l’obra fa un repàs pels documents i llibres que va llegar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia. Tenim ocasió, així, de reviure les seues inquietuds i tasques investigadores al voltant de la història medieval valenciana i de múltiples aspectes de la coneixença comarcal. En una segona part de l’obra, Carlos Lecuona fa un recorregut per la seua vida i pels temps històrics que va travessar: des de la dictadura de Primo de Rivera fins la transició a la democràcia, passant per la República, la Guerra Civil i el Franquisme.cardona1Hug de Cardona
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel i Vicent Royo (eds.)
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Col·lecció Fonts Històriques Valencianes
València, 2009
512 p.; 27×19 cm.
ISBN: 9788437075310

El primer volum d’aquesta edició documental recull totes les escriptures que ha estat possible trobar d’Hug de Cardona fins l’any 1435, a més d’un estudi introductori on els autors han pretès oferir una sèrie de pinzellades sobre distints aspectes de la vida d’aquest noble valencià. Nét del duc de Gandia, Alfons el Vell, i fill de Joan Ramon Folch, comte de Cardona, Hug de Cardona pertany a dos dels llinatges nobiliaris més importants de tota la Corona d’Aragó, però la seua posició en el complex entrament de l’aristocràcia valenciana és més bé secundària, ja que és titular d’un petit senyoriu enclavat en el terme general de la vila de Gandia. Ara bé, lluny de passar desapercebut com fan molts altres petits cavallers valencians al llarg del segle XV fins que desapareixen per sempre més, el caràcter bel·ligerant i emprenedor d’Hug de Cardona ha permès que es conserven un bon grapat de documents en una gran diversitat de registres. Promotor de la introducció de la canyamel en les seues possessions i encalçat per un endeutament esfereïdor i per les contínues escomeses fiscals i jurisdiccionals de les autoritats urbanes, la seua presència en els distints tribunals de justícia, en la cancelleria reial, en les corts generals del regne i en les taules dels notaris de la ciutat de València ha generat un volum d’informació que permet estudiar els escenaris que caracteritzen la vida dels nobles valencians al final de l’Edat Mitjana i que ha recomanat dividir la publicació en tres volums. Així, doncs, a través de tots i cadascun dels documents que composen aquesta magna edició els investigadors podran perfilar millor el comportament dels petits cavallers valencians i analitzar les estratègies polítiques, econòmiques i socials que posen en pràctica per afrontar l’esfondrament de les rendes senyorials i l’avanç de la incipient administració estatal en uns temps que no els foren gens propicis.

El podeu comprar acíXativaXàtiva en temps de Jaume I
Expansió i colonització feudal
Frederic Aparisi, Noelia Rangel i Vicent Royo
Editorial Ulleye
Col·lecció Una ullada a la Història
Xàtiva, 2008
140 p.; 21×15 cm.
ISBN: 9788493549770

Aquest llibre analitza les transformacions i els canvis que suposa per a una gran ciutat islàmica el procés de conquesta i colonització feudal en el context del segle XIII. És per això que els seus autors inicien la seva anàlisi amb un estudi sobre la ciutat islàmica des de diversos àmbits. La segona part està dedicada a la conquesta militar i la conseqüent colonització del territori pròpiament dits. Finalment, la tercera part analitza l’evolució de la ciutat feudal sota el regnat de Jaume I, atenent no sols a l’organització dels cristians sinó també a les minories, és a dir, jueus i musulmans.

El podeu comprar ací
 

 BeniparrellLa senyoria de Beniparrell
Dels Romaní als Escrivà de Romaní (1258-1426)
Vicent Baydal Sala
Ajuntament de Beniparrell
València, 2008
265 p.; 28×24 cm.
ISBN: 9788469173862

La senyoria de Beniparrell (1258-1419): Dels Romaní als Escrivà de Romaní és una aproximació a la història del senyoriu de Beniparrell, un xicotet poble situat a deu quilòmetres de la ciutat de València, des de la donació que en féu el rei Jaume I a Arnau de Romaní vint anys després de la conquesta de Balansiya fins al seu traspàs en 1419 a Manfré Escrivà de Romaní, primer membre del llinatge Escrivà de Romaní creat expressament per a heretar el vincle fundat en 1387 sobre el susdit lloc. A través de la documentació pertanyent als distints senyors del lloc (la monarquia, els Romaní, el monestir cartoixà de Portaceli, els Ripoll, els Escrivà, els Ça-Morera i els Escrivà de Romaní) s’aborden diverses qüestions relatives a l’evolució històrica medieval del regne de València en general i de Beniparrell en particular.

Podeu llegir ací la versió en valencià.AldaiaHistòria de l’horta d’Aldaia
Construcció i evolució d’un paisatge social
Ferran Esquilache Martí
Ajuntament d’Aldaia
Col·lecció l’Alter
Aldaia, 2007
163 p.; 24×17 cm.

A mig camí entre la recerca i la divulgació, Història de l’horta d’Aldaia és el primer intent d’estudi amb detall d’una gran horta a través de les tècniques de l’arqueologia hidràulica. Així, amb l’anàlisi morfològica del sistema de Quart-Benàger s’aborden els orígens tribals andalusins de l’horta de València, i la formació de parcel·laris de colonització per part de la societat feudal després de la conquesta del segle XIII en el cas del Comuner d’Aldaia. Finalment s’aborda l’evolució del parcel·lari i la gestió de l’horta als segles moderns i contemporanis, així com el funcionament de les comunitats de regants.

 

 

 


Translate »