12 de February de 2016

BooksDe Carraixet a Bonrepós i Mirambell

Els orígens medievals d’un poble valencià
Vicent Baydal & Ferran Esquilache
Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i Investigacions
Estudis Universitaris collection
Valencia, 2020
208 p.; 20 x 13 cm.
ISBN: 978-84-7822-837-9

El procés de naixement del poble de Bonrepòs i Mirambell, a la comarca de l’Horta Nord, era completament desconegut fins al moment, atés que no se’n tenien notícies més enllà del segle XV. Ara, però, en sabem la causa: abans d’aquella data la localitat rebia el nom de Carraixet, que va abandonar posteriorment. Així les coses, mitjançant la prospecció del paisatge de la zona i l’anàlisi de les fonts arxivístiques, el present llibre mostra els orígens i l’evolució d’aquell nucli de poblament al llarg de l’edat mitjana. En concret, Carraixet degué apareixer en època d’al-Àndalus, en el moment de la construcció de la Séquia de Montcada per part de llauradors berbers i àrabs, i més tard passà a mans de pobladors cristians, en temps de Jaume I. Així, entre els segles XIV i XV s’hi documenten diversos senyors feudals, com ara els Civera, que cap a 1430 canviaren el nom de la localitat pel de Bonrepòs, per tal d’evitar la seua vinculació al proper patíbul de les Forques de Carraixet, instal·lat unes dècades abans. Finalment, entorn de 1450, uns nous senyors, els Menaguerra, establiren dins del terme del lloc una moreria anomenada Mirambell, la morfologia urbana de la qual s’ha mantingut fins a l’actualitat, esdevenint una veritable joia patrimonial. L’obra, en definitiva, ens convida a passejar per aquella època i configura un magnífic exemple de combinació dels estudis morfològics i documentals aplicats a la història local.

You can buy the book here.
Pseudohistòria contra Catalunya

De l’espanyolisme a l’Institut Nova Història
Vicent Baydal & Cristian Palomo (coords.)
Eumo
Referents collection
Vic, 2020
460 p.; 21,5 x 13,5 cm.
ISBN: 978-84-9766-689-3

És cert que Catalunya no va existir fins al Tractat de Corbeil de l’any 1258? O que va ser un comtat annexat i subsumit dins el Regne d’Aragó? I que els catalans no van lluitar en la Guerra de Successió per defensar el seu autogovern? Són afirmacions àmpliament difoses en la premsa i en les xarxes socials, que es fonamenten en els plantejaments més extrems d’aquells que es deriven del cànon històric del nacionalisme espanyol. D’altra banda, des de l’Institut Nova Història (INH) s’afirma que Miguel de Cervantes, Colom, Marco Polo o el Cid van ser catalans o valencians i que el Segle d’Or de les lletres castellanes fou escrit en català, però que una sistemàtica censura bastida per Castella s’hauria encarregat d’esborrar la petjada catalana de la història. Vicent Baydal, Xevi Camprubí, Stefano M. Cingolani, Guillem Fornés, Cristian Palomo, Cèsar Sànchez, Lluís Ferran Toledano i Alberto Velasco refuten de manera contundent i minuciosa totes aquestes interpretacions pseudohistòriques, basades en tergiversacions i falsedats conscients, creades i difoses, tant des de l’espanyolisme com des de l’Institut Nova Història. Perquè només des del rigor historiogràfic es pot combatre la ignorància i el menyspreu contra Catalunya i contra nosaltres mateixos.

You can buy the book here.
Els llibres de Consells de la vila de Castelló

(1411-1417). Volum. 5
Vicent Baydal & Lledó Ruiz
Publicacions de la Universitat de València
Fonts Històriques Valencianes collection
Valencia, 2019
580 p.; 27 x 19 cm.
ISBN: 978-84-9134-536-7

Este volum és la cinquena aportació al projecte d’edició de les actes municipals o llibres de consells de la ciutat de Castelló a l’època baixmedieval i comprén els manuscrits conservats dels exercicis de 1411-1412, 1414-1415, 1415-1416 i 1416-1417. Com en els anteriors casos, els llibres de cada anualitat apareixen dividits en dues parts. En la primera es compilen les actes municipals de les reunions del justícia, els jurats i els consellers de la vila, amb un contingut molt divers sobre els acords presos, la gestió econòmica del municipi, les decisions que afecten la vida quotidiana o informacions detallades sobre els esdeveniments polítics, com ara la guerra de l’Interregne, el Compromís de Casp, la visita del papa Benet XIII o la mort del rei Ferran el d’Antequera.

You can buy the book here.
Aigua per al pa, aigua per al sucre

La construcció de les séquies de Palma i d’en March a l’Alfàs de l’Horta de Gandia. Segles XIII i XV
Ferran Esquilache & Frederic Aparisi
Edicions de la Universitat de Lleida
Espai / Temps collection
Lleida, 2019
143 p; 24 x 17
ISBN: 978-84-9144-192-2

This work studies the agricultural landscape of the Séquia de Palma and the Séquia d’en March, two hydraulic systems that are located in the Alfàs area, nestled between the Serpis and Vernisa rivers, in the municipal terms of Ador, Palma and Beniarjó (Valencian Country). Thanks to the combination of the hydraulic archaeology and the written documentation, the study shows that the Séquia de Palma was built in the middle of the 13th century by the Chistian society –although probably partly reusing a canalisation of Andalusi origin– in order to expand the irrigated surface and to consolidate the Christian settlement in Palma and Ador. The Séquia d’en March was built in 1457 thanks to the initiative of Ausias March, lord of the manor of Beniarjó, to increase the sugar production. The new irrigated lands were not exclusively dedicated to the cultivation of the sugar cane, but allowed to increase the production while also guaranteeing the local supply of wheat. Despite the chronological difference and the unequal extend between them, both systems ultimately respond to the same purpose: the increase of the feudal rents.

You can buy the book here.
Documents per a la història medieval de Vinalesa

Frederic Aparisi
Elèctrica de Vinalesa
Valencia, 2019
134 p; 26 x 19
ISBN: 978-84-09-16013-6

The name of Vinalesa refers, undoubtedly, to Islamic origins. The Christian conquest meant a break with these origins, not only because the Muslim population was forced out, but also because the village was not occupied immediately after the conquest. The book collects a selection of documents from the fourteenth, fifteenth and sixteenth centuries from various archives that illustrate the demographic and socioeconomic evolution of this rural community at the gates of Valencia.

 

 
Del Senia al Segura

Breu història dels valencians
Vicent Baydal
Drassana
Odissea collection
Valencia, 2018
216 p.; 23,5 x 16,5 cm.
ISBN: 978-84-948627-7-9

Esta és una història d’autor. Acompanyem l’investigador i divulgador Vicent Baydal a bord d’un bergantí de memòries que ens fa viatjar a través del temps per a descobrir-nos dos coses principals: qui ha passat des de l’inici de la humanitat per este xicotet tros de món que qualifiquem de valencià i com s’ha format i desenvolupat el grup humà, el poble, que considerem igualment valencià. Constituïda per un calidoscopi de narracions singulars, esta breu història dels valencians podria ser una novel·la d’aventures o una representació operística trepidant. És, en realitat, una mascletà de flashbacks concatenats, un increïble gabinet de curiositats ancestrals, herois i accions del pretèrit que ens fan participar dels patiments, les glòries i les esperances d’aquells qui ens han precedit. Per ací desfila la gran història dels caçadors-recol·lectors de la Valltorta i els orants del pla de Petracos, la Dama d’Elx i el Tresor de Villena, els guerrers de Llíria i els elefants d’Anníbal per Sagunt, la fundació romana de València i els bizantins contra els visigots a la vora del Xúquer, els llauradors berbers que instal·len séquies per tot arreu i Jaume I conquerint a tort i a dret, l’inefable Sant Vicent Ferrer predicant l’apocalipsi i Joan Baptista Basset liderant els exèrcits maulets, el silenci que envaí el regne després d’Almansa i Vicent Blasco Ibáñez clamant per la república a viva veu. Però també ens endinsem en el passat dels oblidats, com els moriscos, els lliurepensadors o els dissidents, i sobretot de les oblidades, com la impressora Jerònima Galés, l’austriacista Maria Lluïsa Lamarca, la presidenta del Cantó de Torrevella Concha Boracino o l’artista i escriptora Josefina Pla, negligida de manera incomprensible. Una singladura històrica apassionant dirigida a aquells que s’interessen per adquirir les coordinades bàsiques del territori que vivim, de la gent amb la qual convivim i del llegat patrimonial que ens atorga un valor particular com a valencians i que ens ajuda a caminar amb pas més ferm cap a un futur col·lectiu més lliure, solidari, crític, conscient i feliç.

You can buy the book here. They are Spanish version, and you can buy < a href=”https://llibres-de-la-drassana.myshopify.com/products/del-senia-al-segura-breu-historia-dels-valencians”>the book here.
Els constructors de l’Horta de València

Origen, evolució i estructura social d’una gran horta andalusina entre els segles VIII i XII
Ferran Esquilache
Publicacions de la Universitat de València (PUV)
Història collection
Valencia, 2018
496 p; 24 x 16
ISBN: 978-84-9134-372-1

L’Horta de València és l’àrea irrigada històrica més gran i coneguda de la Mediterrània occidental i s’ha discutit durant molt de temps quins n’eren realment els orígens; ara sabem que estan vinculats, sens dubte, al període d’al-Àndalus. Més enllà d’aquest debat, la present obra empra els mètodes de l’arqueologia hidràulica i l’anàlisi morfològica de les estructures agràries per a analitzar la formació i l’evolució de l’horta en relació amb la societat andalusina, que s’hi erigeix com l’autèntic objecte d’estudi. En quin moment, com i per què van forjar i ampliar els grups camperols andalusins l’Horta de València? Ací es proposen diverses fases de construcció, que pareixen estar relacionades amb l’evolució i els canvis socials que es van produir durant aquella època, i fins i tot es planteja una hipòtesi d’adscripció cronològica per a cada fase. També s’analitza el paper que hi va tenir la ciutat de València com a seu del mercat i del poder, així com la possible intervenció dels diversos estats islàmics andalusins en tota aquella evolució, en el context d’una societat tributària com era l’andalusina.

You can buy the book here.
València no s’acaba mai // Valencia no se acaba nunca

Vicent Baydal
Drassana
Odissea collection
Valencia, 2016
184 p; 23 x 15
ISBN: 978-84-16260-15-7

Las historias que esconde una ciudad como Valencia, con más de dos mil años de existencia, son incontables. Pero pocos las conocen tanto y las cuentan tan bien como el investigador y divulgador Vicent Baydal. Su pasión por la Historia, en mayúscula, y por las historias, en minúscula, desborda las páginas de este libro, que a través de veintitrés tres episodios diferentes nos permite descubrir los aspectos más impensados de una urbe que no se acaba nunca. Su renacimiento en época andalusí gracias a la construcción de la Huerta, la belleza memorable del estrecho pasaje medieval que conducía a la Lonja de los Mercaderes, los destructivos ataques a la judería y la morería en 1391 y 1455, las violentas luchas entre los bandos que dominaban la ciudad en el siglo XVII, la expansión geográfica de las Fallas a lugares inopinados o la progresiva extensión urbanística de Valencia, con un crecimiento desbocado en permanente conflicto con un patrimonio de valor incalculable. También los personajes más fascinantes, claves en la historia de la ciudad, recorren estas páginas: la emperatriz bizantina Constanza de Hohenstaufen, el jurista y héroe popular Francesc de Vinatea, la tipógrafa humanista Jerónima Galés, el librero, editor y bibliófilo Vicente Salvá, el prodigioso indiano José Rodrigo Botet o el fundamental arquitecto de la modernidad Javier Goerlich. En definitiva, un viaje apasionante y fascinante que sorprenderá a todos aquellos ávidos de historias valencianas.

You can buy it here (Catalan-Valencian) or here (Spanish).Fer Harca 2Fer Harca (2)

Més Històries Medievals valencianes
Frederic Aparisi, Vicent Baydal and Ferran Esquilache
Drassana
Odissea collection
Valencia, 2016
126 p; 23 x 15
ISBN: 978-84-944731-4-2

This book is a collection of writings by Harca Group, which is well-known in the social networks and the internet due to the intense activity in spreading the medieval Valencian history. The prologue is written by Enric Guinot, professor of Medieval History of the University of Valencia. And the texts are written and revised by Frederic Aparisi, Vicent Baydal and Ferran Esquilache members nowadays of Harca Group. With a lively and dynamic speech, the three authors bring us a bunch of surprising histories. Why is rice so present in the Valencian cuisine? Why is Russafa neighbourhood named and what relationship it has with Al-Andalus? For which reasons did Vinatea rebel against the Castilian authoritarianism? Why was so famous the medieval brothel of the city of Valencia? What did almogavers bring from medieval Greece to Valencia? What did after the Moriscos expulsion happen? Since when Valencian people did they begin to feel like ones? Up to sixteen different histories constitute a fascinating and captivating trip to the medieval Valencia and far away.

You can buy the book here.valenciansEls valencians, des de quan són valencians?
Vicent Baydal
Editorial Afers
Recerca i pensament collection
Catarroja (Valencia), 2016
166 p; 21 x 14 cm.
ISBN: 978-84-16260-15-7

Until very recently the empirical study of the origins of the identity linked to the political community of the medieval Kingdom of Valencia has remained virtually unexplored. In this book Vicent Baydal examines it with all kind of details from the creation of the kingdom in 1238, after the conquest of James I, until the decade of 1360, in which the Valencian Parliament and the Deputy of the General were consolidated as governmental institutions. The result is a former date for the birth of the Valencian identity, almost half a century earlier than thought, parallel to the progress of the jurisdictional and legal unification of the kingdom during his first hundred and twenty-five years of history. In particular, the defense of the Laws of Valencia, first against the Aragonese nobility and later the very kings, and the development of political cooperation required by the wars of the mid-fourteenth century against the Marinids, Genoese and Castilians, gave as a result the emergence of a collective consciousness that differentiated the inhabitants of the Kingdom of Valencia, the Valencians, from other peoples of the Crown of Aragon and the rest of Europe.

You can buy the book here.
They are Spanish version too, published by Drassana, and you can buy it here.BeniopaBeniopa. Història d’un poble
Frederic Aparisi
Council of Gandia
Gandia (Valencia), 2015
191 p; 24 x 17 cm
ISBN: 9788493622251

In 1965, the villages of Beniopa and Benipeixcar were incorporated into the city if Gandia what meant losing their economic and administrative independence. Because of the fiftieth anniversary of the loss of the juridical autonomy of the Council, in 2015 was carried out a research project about the history of Beniopa. This is not a local history in the worst meaning of the adjective. By the contrary, from the local observatory, the author analyses historical phenomena and processes of wider scope. It is not a work of summary of previous researches, which did not exist, neither a spreading work, although the author uses an accessible language for a vast audience. This publication is, therefore, a research book from the perspective of the long run. So, among other issues, the Islamic conquest, the expansion of feudal society, the relations between the city and countryside or the differentiation in the peasant society are some of the topics analysed in this book. The birth of democratic societies and the difficulties of consolidating them through the 19th the 20th centuries occupy the fourth and fifth chapters. To conclude, the author revises both the main buildings and areas that constitute the landscape of Beniopa.CabyiliaVent d Cabylia
Històries de la Història dels valencians
Vicent Baydal
Drassana
Odissea collection
Valencia, 2015
116 p; 23 x 15 cm.
ISBN: 9788494388545

Vent d Cabylia is a pun, an anagram formed by the letters of the name of the known Valencian researcher and commentator Vicent Baydal. In this book he also proposes a game: to know and enjoy the history of the Valencian people beyond the deeds that we have been traditionally told. Through his tireless research he shows us all kinds of stories about the history of the Valencians, their language, their symbols, their identity, their culture, their relations with other peoples, their historical claims, their outstanding characters and their future as a community. Those peculiar accounts give substance to this book from the depopulation of the city of Alicante in 1364 during the war against Castile to the history of the emblem of the Valencia FC, the belonging of the island of Formentera to a Valencian knight, the bitter controversies about the expansion of rice cultivation, the circulation of erotic poems in Valencian language, the evolution of this language through the centuries and the historical fame of Valencian people as brave and indomitable. A whole constellation of knowledge and information that makes us to travel delightfully through the history of the Valencians and allows us to think a better future for all.

You can buy the book here.Fer HarcaFer Harca
Històries Medievals valencianes
Frederic Aparisi, Vicent Baydal & Ferran Esquilache
Drassana
Odissea collection
Valencia, 2014
109 p; 23 x 15
ISBN: 9788494286001

This book is a collection of writings by Harca Group, which is well-known in the social networks and the internet due to the intense activity in spreading the medieval Valencian history. The prologue is written by Enric Guinot, professor of Medieval History of the University of Valencia. And the texts are written and revised by Frederic Aparisi, Vicent Baydal and Ferran Esquilache members nowadays of Harca Group. With a lively and dynamic speech, the three authors bring us a bunch of surprising histories. Why is rice so present in the Valencian cuisine? Why is Russafa neighbourhood named and what relationship it has with Al-Andalus? For which reasons did Vinatea rebel against the Castilian authoritarianism? Why was so famous the medieval brothel of the city of Valencia? What did almogavers bring from medieval Greece to Valencia? What did after the Moriscos expulsion happen? Since when Valencian people did they begin to feel like ones? Up to sixteen different histories constitute a fascinating and captivating trip to the medieval Valencia and far away.

You can buy it here.contractualismeGuerra, relacions de poder i fiscalitat negociada
Els orígens del contractualisme al regne de València (1238-1330)
Vicent Baydal Sala
Fundació Noguera
Estudis collection
Barcelona, 2014
663 p; 24 x 17
ISBN: 9788499754536

The work studies the process by which power relationships between the monarchy and the estates of the kingdom of Valencia articulated during its first decades, between the 13th and 14th centuries. Two key factors marked those relationships: on the one hand, the struggle of the Aragonese noblemen against the monarchy and the royal burghs for the observance of the Charters of Valencia or the Charters of Aragon inside the Valencian borders, and, on the other hand, the increasing need for the monarchy to expand the fiscal contribution because of its progressive indebtedness caused by wars. Thus, the evolution of the Royal Treasury is studied during the selected period, as well as each and every one of the military campaigns led by the kings and the fiscal negotiations and parliamentary assemblies linked to them. The investigation ends in 1330, when the dispute about the Charters arrived to a consensual solution and the first general subsidy, paid by all the Valencian estates, was given to the King. That laid the foundations for a system of government in which contractualist thesis, as those from Francesc Eiximenis, had a major role.

You can buy the book here.beyond lordsBeyond lords and peasants
Rural elites and economic differentiation in Pre-Modern Europe
Frederic Aparisi & Vicent Royo (eds.)
University of Valencia
Valencia, 2014
260 p; 24 x 16
ISBN: 9788437092614

The present volume explores the process of economic stratification within the rural societies in the Middle Ages and in the Pre-modern period, paying special attention to the leading sectors of the community. Established experts and younger scholars in the field examine the rural elites and its relation with the emergence of agrarian capitalism through different observatories ranging across European regions, from Wiltshire (England), the County of Flanders and the Duchy of Brabant (Low Countries) to the Kingdom of Valencia (Crown of Aragon). The contributions analyse the differentiation within the peasantry from various perspectives such as the social conditions, the evolution of communal structures, the investment strategies, the expenses for burials, the means for social promotion and the uses of the common lands. The book employs a variety of historical methods and draws on a wide range of diverse sources including court records, wills, law codes, manuals of institutional landowners and notarial registries. Considering the interest of the issue and the newness of the observatories, this volume will be essential reading for specialists on rural history and also engage a more general readership interested in conditions and structures in pre-industrial societies.

You can buy the book here.unioEl orígens de la revolta de la Unió al regne de València
(1330-1348)
Vicent Baydal Sala
Valencia Unversity Press (PUV)
Història collection
Valencia, 2013
419 p; 24 x 16
ISBN: 9788437091365

This work, Ferran Soldevila Award 2011, analyzes the relationship between the Crown and the Valencian estates from the end of the Parliament of 1329-1330 to the revolt of the Union of 1347-1348. Focusing on political and fiscal aspects, it examines the parliamentary meetings that took place during that period, and the several subsidies that were paid to the royal treasury. All this, the steady erosion of the Crown properties and the huge tax demands caused by the Mediterranean wars, combined with the king’s authoritarianism, led to the outbreak of a rebellion headed by the city of Valencia and seconded by many popular sectors of the kingdom. It includes an extensive appendix with the main political and fiscal agreements reached by the estates and the monarchy.

You can buy the book here.llagariaEls registres notarials de Miquel Llagària
(Sueca, 1541-1552)
Frederic Aparisi Romero & Daniel Muñoz Navaro
Valencia University Press (PUV)
Fonts Històriques Valencianes collection
Valencia, 2013
600 p; 19 x 27
ISBN: 9788437088822

This volume contains the documentation generated by the notary Miquel Llagària, an activity that lasted for twenty years, from the 1540s until 1561. Coming from Xàtiva, he settled in Sueca, a rural community of the Order of Montesa that was living a time of agricultural expansion. You can follow the daily life of a population made up mostly of farmers through these records. All social and economic life of rural families is reflected in the notarial records from the chapters of marriage to wills, post mortem inventories, purchases, sales, debt or procuratorships. Even the actions of the municipal Council and the lord of Sueca have left a paper trail that includes the collection of taxes as “peita” or “sequiatge” and the leasing of feudal monopolies as the mill or the butcher’s.

You can buy the book here.croada almeriaLa Croada d’Almeria, 1309-1310
La host de Jaume II i el finançament de la campanya
Vicent Baydal Sala
Editorial Académica Española
Saarbrücken, 2012
216 p.; 22×15 cm.
ISBN : 9783847360643

James II of Aragon and Ferdinand IV of Castile organized in 1309 a crusade against the Nasrid emirate of Granada which involved the simultaneous siege of Algeziras, by the Castilians, and Almeria, by the Aragonese. Taking advantage of the rich and diverse documentary records of the Archives of the Crown of Aragon, this work focuses on the financing of James II campaign. Thus, besides the full transcript of a register from the Royal Chancery that includes the estimation of the horses presented by the companies which formed the host, we proceed to delve into the material, fiscal and financial aspects of the crusade. Otherwise, this economic approach provides a more detailed sequence of the historical facts and a reassessment of them.

You can buy the book here.cardona3Hug de Cardona III
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel & Vicent Royo (eds.)
Valencia University Press (PUV)
Fonts Històriques Valencianes collection
Valencia, 2011
380 p.; 27×19 cm.
ISBN: 978843781113

You can buy the book here.

 

 

 cardona2Hug de Cardona II
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel & Vicent Royo (eds.)
Valencia University Press (PUV)
Fonts Històriques Valencianes collection
Valencia, 2010
512 p.; 27×19 cm.
ISBN: 9788437078595

You can buy the book here

 

 

 montcadaMoncada i l’Orde del Temple en el segle XIII
Una comunitat rural de l’Horta de València en temps de Jaume I
Enric Guinot & Ferran Esquilache
Alfons el Magnànim Institution
Arxius i Documents collection, 47
Valencia, 2010
234 p.; 24×17 cm
ISBN: 9788478225743

The Crown of Aragon expanded over the Sharq Al-Andalus in the thirteenth century in a general context of feudal expansion. This involved the colonization of new lands by lords and peasants and the city of Valencia and its hinterland were one of the major areas of Christian immigration from the North. In this sense, the study about the village of Montcada is a great chance to study the process of colonization in the urban periphery, thanks to the exceptional collection of scrolls kept in the archives of the Temple Order. The combination of archaeological and written documentation allows us to study in detail various matters, as the reconstruction of the Andalusian landscape at the time of the Christian conquest or the process of distribution of land made by the king in 1238 among the inhabitants of the Aragonese town of Calatayud. Later, in a second phase, these first settlers were replaced by Catalan ones when the Knights Templar had become lords of Montcada in 1246.jaumejaponesSeifukuou Jaume issei Kunkouroku
Rekonkisuta senki wo yomu
Akio Ozaki and Vicent Baydal
Kyoto daigaku shuppankai
Kyoto (Japan), 2010
608 p.; 23×16 cm
ISBN: 9784876989294

«Hajiwo sire, kisiachi, hajiwo sire»: in this way sounds in Japanese the famous «Vergonya, cavallers, vergonya!» from The book of the Deeds, as Japanese readers may pronounce it in this first version of the chronicle of James I in their own language, published by the Editorial Service of the University of Kyoto within the framework of University of Alacant IVITRA programme, with the support of the Valencian Academy of the Language, the Ramon Llull Institute, the Cervantes Institute and the Valencian Government DIGICOTRACAM project, and with the help of la Nucia Council and its University seat. Now, with this version there are four major languages (English, Castilian, French and Japanese) to which the chronicle of the King Conqueror has been translated, a new pass to encourage interest in the international study of feudal expansion in the Iberian Peninsula.camarenaJosep Camarena
L’arxiu d’un home i una època
Frederic Aparisi Romero & Carlos Lecuona Pérez
La Xara editions
Arxius i Famílies collection
Simat de la Valldigna, 2009
126 p.; 00×00 cm
ISBN: 9788495213822

Josep Camarena (1921-2004) was a cultural, educative and civic referent for the Saforshire (Valencian Country). After he obtained his doctor degree in medieval history with his thesis about Ferran d’Antequera and the kingdom of Valencia, his trajectory in the university was sliced by different reason, among them, the Manuel Dualde’s death, who had been his director of thesis and his mentor. However, he continued working now as a professor of Secondary and researching in his free time. In relation with this, it must be said that Camarena belonged to the first generation of Valencian historians who used the local history as a method for their researches. In the first part, written by Frederic Aparisi Romero, the work makes a study of the documents and books that Camarena left to Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia. We have opportunity of relive his inquietudes and researches about the medieval Valencian history and many aspects of the local knowledge. In the second part of the work, Carlos Lecuona writes a Camarena’s biography connecting his life with the different historical moments of the 10th Century, from the Primo de Rivera dictatorship to democracy.cardona1Hug de Cardona
Col·lecció diplomàtica (1407-1482)
Ferran Garcia-Oliver, Frederic Aparisi, Noelia Rangel & Vicent Royo (eds.)
Valencia University Press (PUV)
Fonts Històriques Valencianes collection
Valencia, 2009
512 p.; 27×19 cm.
ISBN: 9788437075310

The first volume of the edition of sources collects all Hug de Cardona’s documents until 1435 and, furthermore, a brief study in which the workers have tried to introduce the life of this Valencian noble. Alfons d’Aragó’s Grandson and Joan Ramon Folc de Cardona’s son, Hug de Cardona belonged to two of the most important lineages of the Crown of Aragon. However, his order in the noble hierarchy was secondary due to the modest of his lordship. In spite of that, far from the silence of other lesser Valencian nobles, Hug de Cardona adopted an active and dynamic attitude. He was introductory of the sugarcane farming in his lordship; he participated in the Courts and was an habitual of the Courts of Justice due to his non-payment, but these are only some of the aspects of his life, much more explain why a lot of sources have survived the time, enough sources to confect three volumes.

You can buy the book hereXativaXàtiva en temps de Jaume I
Expansió i colonització feudal
Frederic Aparisi, Noelia Rangel & Vicent Royo
Editorial Ulleye
Una ullada a la Història collection
Xàtiva, 2008
140 p.; 21×15 cm.
ISBN: 9788493549770

This book analyses the transformations and changes that the process of feudal conquest and colonization brings about a big Islamic city focusing on Xàtiva, in the Midlands of the Valencia Country, in the 13th Century. To explore this, its writers start their analysis with a part dedicated to the Islamic city considering different aspects, not only economic but also social and cultural. The second part is focused on military conquest and the resulting colonization of the landscape. Finally, the third section of the book studies the evolution of the feudal city during the reign of James I, paying attention not only to Christian society but also to the minorities, that is, Jews and Muslims. The book ends with a glossary that includes the most technical words.

You can buy the book here
 

 BeniparrellLa senyoria de Beniparrell
Dels Romaní als Escrivà de Romaní (1258-1426)
Vicent Baydal Sala
Council of Beniparrell
Valencia, 2008
265 p.; 28×24 cm.
ISBN: 9788469173862

La senyoria de Beniparrell (1258-1419): Dels Romaní als Escrivà de Romaní is an approach to the history of the manor of Beniparrell, a small town located some 10 kilometers south of the city of Valencia, from the donation made by the king James I to Arnau de Romany twenty years after the conquest of Balansiya until its transfer in 1419 to Manfré Escrivà de Romaní, the first member of the Escrivà de Romaní lineage, specifically created to inherit the manorial entailment instituted on this village in 1387. The book focuses on various issues concerning the medieval historical evolution of the kingdom of Valencia in general and of Beniparrell in particular through the documentation belonging to the different lords of the town (the monarchy, the Romanís, the Carthusian monastery of Portaceli, the Ripolls, the Escrivàs, the Ça-Moreras, and the Escrivà de Romanís).

You can read the book here (Valencian version).AldaiaHistòria de l’horta d’Aldaia
Construcció i evolució d’un paisatge social
Ferran Esquilache Martí
Council of Aldaia
L’Alter collection
Aldaia (Valencia), 2007
163 p.; 24×17 cm.

Halfway between the research and the popularization of science, Història de l’horta Aldaia is the first attempt to study in detail a large irrigated area through the techniques of the hydraulic archeology. The morphological analysis of the Quart-Benàger irrigation system is used here to prove the Andalusian tribal origins irrigated fields of Valencia and to know the formation of the plots of land of the Comuner d’Aldaia system farmed by the Christian settlers arrived after the 13th century feudal conquest. Finally it deals with the evolution of those plots and the management of the irrigated fields and its watering communities in the modern and contemporary times.

 

 

 


Translate »