7 de novembre de 2021

Jornades “Alfons X el Savi, músic. VIIIé centenari del seu naixement”

Monestir de Santa Maria de Valldigna, 26 i 27 de novembre de 2021

Alfons X el Savi (Toledo, 1221 – Sevilla, 1284) va nàixer ara fa 800 anys. Rei de la Corona de Castella, conqueridor, legislador i aspirant a governar el Sacre Imperi Romà Germànic, és també conegut per ser un dels principals impulsors de la producció cultural de la seua època, des del seu scriptorium, a escala europea: ciència, història, dret, llengua, astronomia i, com no, música. 

En relació amb tot això, les Cantigas de Santa María, escrites en galaico-portugués i en notació musical mensurada en la cort del rei Alfons entorn de la dècada de 1270, són una de les col·leccions de cançó monofònica més importants d’Occident, de manera que les més de 400 composicions que inclouen, acompanyades de belles representacions en els seus manuscrits, són fonamentals per a conéixer la música de l’edat mitjana. 

És per això que des del Centre Internacional de Música Medieval (CIMM), amb la coordinació del Grup Harca, commemorem al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna el VIIIé centenari del naixement d’Alfons X el Savi amb unes jornades en què diversos especialistes de reconegut prestigi exposaran el context històric de les Corones de Castella i d’Aragó durant el segle XIII, el món de la música en aquella època i noves interpretacions entorn de les mateixes Cantigas i el paper del rei com a trobador. Alhora, gaudirem amb la proposta d’arqueologia musical de l’Ensemble Alfonsí de Jota Martínez.

L’entrada és lliure fins a completar aforament (150 persones).

Podeu reservar per si un cas cridant al telèfon de la Mancomunitat de la Valldgina: 962 812 535

Translate »