Doctor en Història Medieval per la Universitat Pompeu Fabra
Coeditor a Llibres de la Drassana i divulgador
vicentbaydal@gmail.com
Semblança
Nascut a València l’any 1979, vaig cursar un any de Dret i la llicenciatura d’Història en la Universitat de València entre 1997 i 2004. En paral·lel a la carrera, vaig treballar durant un any i mig en la creació del Museu d’Història de València. Amb posterioritat vaig fer el doctorat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la tesi doctoral sobre els orígens baixmedievals de la Generalitat valenciana al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), davall la direcció de Manuel Sánchez Martínez i Josep Maria Salrach, que vaig llegir en juny de 2011. Poc abans i poc després vaig treballar com a tècnic d’investigació al Museu d’Història de Barcelona i al Departament d’Història Medieval de la Universitat de València i vaig desenvolupar sengles borses d’estudi de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans. Per la tesi doctoral vaig rebre els premis Ferran Soldevila de biografia i estudis històrics i el Raimon Noguera d’història medieval. A partir de 2013 em vaig incorporar durant dos anys a la Universitat d’Oxford per tal de dur a terme un projecte postdoctoral de recerca sobre els orígens del parlamentarisme europeu, amb una beca Marie Curie – Beatriu de Pinós, que també va finançar un any de retorn com a professor contractat al Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. A continuació, entre 2017 i 2022, vaig exercir com a professor ajudant doctor d’Història del Dret a la Universitat Jaume I de Castelló, on vaig coordinar el grup de recerca “FORVAL. Història i Dret Forals Valencians” i vaig dirigir tres projectes d’investigació: dos de la mateixa universitat sobre paisatges agraris i sobre la revolta de la Unió de 1347-1349, i un tercer dins del programa d’excel·lència científica júnior de la Generalitat Valenciana sobre les actes parlamentàries medievals valencianes. En 2020 vaig ser nomenat cronista oficial de la ciutat de València, i en l’actualitat soc coeditor de Llibres de la Drassana i em dedique a la divulgació històrica.
- Membre de la “International Commission for the History of Representative and Parliamentary Institutions”
- Membre de la “Society for the Study of the Crusades and the Latin East”
- Membre de la “Sociedad Española de Estudios Medievales (SEEM)“
- Membre de l’”Societas Historicorum Coronae Aragonum (HISCOAR)“
- Membre de l’”Anglo-Catalan Society”
- Membre de la “Societat Valenciana Bibliogràfica “Jerònima Galés”
Línies de recerca
- Història parlamentària
- Història fiscal
- Història epistolar
- Història de les identitats
Tesi Doctoral
- Títol: «Els fonaments del pactisme valencià. Sistemes fiscals, relacions de poder i identitat col·lectiva al regne de València (c. 1250 – c. 1365)».
- Resum: La tesi tracta d’aprofundir en el coneixement dels orígens del pactisme valencià. És per això que analitza de forma exhaustiva les diverses negociacions politicofiscals que tingueren lloc entre la monarquia i la comunitat política del regne de València des de mitjan segle XIII fins a la dècada de 1360. Així, tot plegat, estudia la trajectòria d’unes transformacions estretament imbricades entre si: d’una banda, el progressiu desenvolupament de la pràctica parlamentària fins a esdevenir la principal forma de resolució de greuges entre els estaments i el monarca, i, d’una altra banda, l’evolució de la fiscalitat reial i local fins a donar lloc a uns sistemes fiscals generals i municipals que quedaren controlats pels dirigents estamentals. D’aquesta manera, mitjançant l’anàlisi d’aquells canvis, es determinen amb major detall les fases i les característiques del procés de configuració del pactisme al territori valencià.
- Director: Dr. Manuel Sánchez Martínez, amb la cotutoria del Dr. Josep Maria Salrach
- Nota: Excel·lent, cum laude, amb menció de doctorat europeu
- Pdf: Podeu consultar els dos volums de la tesi des d’ací
Publicacions
Llibres
- En premsa – Acta Curiarum Regni Valentiae. Volum 1. Corts i assemblees parlamentàries dels regnats de Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Liberal i Jaume II (1238-1327), València: Publicacions de la Universitat de València.
- 2021 – Barcelona, una capital mediterrània a través de les seves cartes: 1381-1566, Barcelona: Museu d’Història de Barcelona.
- 2020 – [amb Ferran Esquilache], De Carraixet a Bonrepòs i Mirambell. Els orígens medievals d’un poble valencià, València: Institució Alfons el Magnànim.
- 2020 – [amb Cristian Palomo] (coords.), Pseudohistòria contra Catalunya. De l’espanyolisme a l’Institut Nova Història, Vic: Eumo.
- 2019 – [amb Lledó Ruiz], Els llibres de Consells de la vila de Castelló (1411-1417), València: Universitat de València, vol. V.
- 2016 – Els valencians, des de quan són valencians?, València: Afers.
- 2014 – Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada: Els orígens del contractualisme al regne de València (1238-1330), Barcelona – Lleida: Fundació Noguera i Pagès Editors.
- 2013 – Els orígens de la revolta de la Unió al regne de València (1330-1348), València: Publicacions de la Universitat de València.
- 2012 – La croada d’Almaria, 1309-1310. La host de Jaume II i el finançament de la campanya, Saarbrücken: Editorial Académica Española.
- 2010 – [amb A. Ozaki], Seifukuou Jaume issei Kunkouroku. Rekonkisuta senki wo yomu, Kyoto: Kyoto daigaku gakujistu shuppankai.
- 2008 – La senyoria de Beniparrell (1258-1419): “Dels Escrivà als Escrivà de Romaní, Beniparrell, València: Ajuntament de Beniparrell.
Traduccions
- 2019 – Traducció al castellà del llibre de Philip Daileader, Saint Vincent Ferrer, His World and Life. Religion and Society in Late Medieval Europe, Nova York: Palgrave Macmillan, publicat com P. Daileader, San Vicente Ferrer, su mundo y su vida. Religión y sociedad en la Europa bajomedieval, València: Publicacions de la Universitat de València, 2019, 368 pp.
- 2016 – Traducció al castellà del llibre de John Watts, The Making of Polities: Europe, 1300-1500, Cambridge: Cambridge University Press, 2009, publicat com J. Watts, La formación de los sistemas políticos. Europa (1300-1500), València: Publicacions de la Universitat de València, 2016, 495 pp.
Articles i capítols de llibre
- En premsa – «”Inmoderada e excessiva quantitat”. Los conflictos en torno a la contribución durante el proceso de formación de la fiscalidad pública del Reino de Valencia (siglos XIII-XIV)», Á. Galan, P. Ortego (eds.), Cultura fiscal y contribuyentes en las épocas medieval y moderna, Sevilla: Universidad de Sevilla.
- En premsa – «La historiografía valenciana y el Archivo de la Corona de Aragón», E. Sarasa, M.L. Rodrigo-Estevan, Archivo de la Corona de Aragón: su historia y sus fondos documentales, Saragossa: Institución Fernando el Católico.
- En premsa – «”En gran dan e pijorament de la cosa pública”. El rechazo popular a la implantación de la fiscalidad indirecta en la ciudad de Valencia durante el siglo XIV», Hispania.
-
2022 – «La autonomía contable en el proceso de construcción de la Diputación del General del Reino de Valencia entre los siglos XIII y XIV», Mª.T. Iranzo, M. Lafuente (eds.), En pro del común. La fiscalización de las cuentas públicas en la Corona de Aragón en la Baja Edad Media, Zaragoza: Prensas de la Universidad de Zaragoza, 41-70.
-
2022 – «Una època de crisis i desenvolupaments polítics a la Corona d’Aragó (1388-1429)», E. Juncosa (ed.), Margarida de Prades. Regnat breu, vida intensa, Tarragona / Barcelona: Universitat Rovira i Virgili / Universitat de Barcelona, 23-48.
- 2021 – [amb Cristian Palomo] «’Íntegra fidelitat a Sa Majestat’. La ciutat de Barcelona davant l’esclat de la Germania valenciana», Revista Valenciana de Filologia, 5 (2021), 61-103.
- 2021 – «La importància de dir-se regne i voler ser-ho. Els orígens de l’autogovern valencià a l’edat mitjana (1231-1419)», P. M. Estellés (ed.), De l’autogovern valencià en la memòria col·lectiva al dret civil valencià, València: Tirant lo Blanch, 17-50.
- 2021 – «Els diputats del General abans de la Diputació del General», A. Furió, J.V. García Marsilla (eds.), La veu del Regne. Representació política, recursos públics i construcció de l’Estat. 600 anys de la Generalitat Valenciana, València: Publicacions de la Universitat de València, 31-49.
- 2021 – «Quan les muntanyes de la Marina foren musulmanes», J.L. Monjo (ed.), Parlar de sa. El llegat mallorquí a la Marina, Alacant: Publicacions de la Universitat d’Alacant, 19-27.
- 2021 – «“Certos et speciales procuratores nostros”. Les procuradories del braç reial a les Corts valencianes del 1314», eHumanista: Journal of Iberian Studies, 19 (2021), 144-158.
- 2021 – «From Catalans and Aragonese to Valencians: The Role of Polities in the Making of the Medieval Valencian Identity», A. Cortijo, V. Martines (eds.), History of Catalonia and Its Implications for Contemporary Nationalism and Cultural Conflict. Perspectives from History, Linguistics, Cultural Studies and Education, Hershey (Pennsylvania): IGI Global, 30-45.
- 2021 – «Dones catalanes en la correspondència municipal barcelonina dels segles XV i XVI. Entre el sotmetiment social, la protecció i la protesta urbana», V. J. Escartí (ed.), Vides marginals i documentació, Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 81-114.
- 2020 – «Las Cortes Generales de Monzón de 1289, unas Cortes mal entendidas», Aragón en la Edad Media, 31 (2020).
- 2020 – «La evolución del monedaje o morabatí en el Reino de Valencia entre 1266 y 1385», R. Lanza (ed.), El uso del dinero y las economías urbanas en los reinos hispanos, siglos XIV-XVIII, Madrid: Instituto de Estudios Fiscales.
- 2020 – [amb Ferran Esquilache], «Una nova proposta d’identificació de l’«alqueria mia per nom Xilvella» de la crònica de Ramon Muntaner: les Cases de Bàrcena, al nord de la ciutat de València», SCRIPTA, Revista internacional de literatura i cultura medieval i moderna, 16, 24-39.
- 2020 – «El paper dels canvistes valencians en l’incipient negoci fiscal del segle XIV», P. Verdés, P. Ortí (eds.), El sistema financiero a finales de la edad media: instrumentos y métodos, València: Publicacions de la Universitat de València, 397-424.
- 2020 – [amb Andreu Navarra], «Vicent Blasco Ibáñez. Noves mirades», Afers, 95, 13-18.
- 2020 – «Fal·làcia rere fal·làcia: el cherry picking com a tècnica d’engany», V. Baydal, C. Palomo (eds.), Pseudohistòria contra Catalunya. De l’espanyolisme a la Nova Història, Vic: Eumo, 201-229.
- 2019 – «El conflicte lingüístic en perspectiva històrica: una comparació entre el cas valencià i el català», T. Martínez Bernat (ed.), Identitat(s) a la cruïlla. Valencianitat i reptes territorials, Catarroja: Afers, 25-75.
- 2019 – «Sant Vicent Ferrer i la “nació” dels valencians», Revista Valenciana de Filologia, 3, 33-50.
- 2019 – «“La dita Cort General representa tot lo Regne de València”. El desenvolupament jurídic i parlamentari valencià entre 1238 i 1370», Anuari de l’Agrupació Borrianenca de Cultura: revista de recerca humanística i científica, 30, 23-34.
- 2019 – [amb Josep Enric Estrela], «Les desconegudes relacions entre Constantí Llombart i Ignasi Pinazo: un vincle forjat entre el republicanisme i la Renaixença», eHumanista/IVITRA, 16, 230-253
- 2019 – «La formació i extensió de la identitat col·lectiva valenciana: un retorn al passat?», J. Alfred Martínez, A. Monzón, F.J. Palao (eds.), Els valencians, poble d’Europa. L’horitzó federal, València: Publicacions de la Universitat de València, 19-34.
- 2018 – «Blasco Ibáñez i la identitat col·lectiva valenciana: una relació en qüestionament», Prometeo, 1, 167-186.
- 2018 – «Voting in the Parliaments of the Crown of Aragon, c. 1300-1716», S. Ferente, L. Kuncevic, M. Pattenden (eds.), Cultures of Voting in the Pre-modern Europe, Nova York: Routledge, 274-289.
- 2018 – «L’aportació fiscal valenciana a l’expedició de Pere el Cerimoniós a Sardenya (1353-1355)», J. Morelló, P. Ortí, P. Verdés (eds.), Renda feudal i fiscalitat a la Catalunya baixmedieval, Barcelona: Consell Superior d’Investigacions Científiques, 21-60.
- 2018 – «600 anys de la Generalitat Valenciana: orígens i recuperació d’un autogovern històric», Revista de Catalunya, 304, 55-69.
- 2017 – «Religious motivations or feudal expansionism? The Crusade of James II of Aragon against Nasrid Almeria in 1309-10», De Medio Aevo, 12, 43-60.
- 2017 – «Political power in the Kingdom of Valencia during the 14th century. Breakdown or development?», Catalan Historical Review, 10, 27-41.
- 2017 – «L’expansió territorial i marítima”, J. M. Salrach (coord..), Orígens i configuració de la nació catalana (segles IX-XIV) », Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 208-231.
- 2016 – «Pactistes des de quan? Les arrels del concepte de “pactisme” en la historiografia catalana i l’obra de Jaume Vicens Vives», eHumanista/IVITRA, 9, 314-340.
- 2016 – «Nuevas visiones sobre el desarrollo político europeo bajomedieval», Anales de la Universidad de Alicante, 19, 33-40.
- 2015 – «Los orígenes historiográficos del concepto de pactismo», Historia y política, 34, 269-295.
- 2015 – «Diplomatic Dimensions and Parliamentary Assemblies in the Late Medieval Crown of Aragon», eHumanista/IVITRA, 7, XII-XXIV.
- 2014 – «El papel de la guerra en el proceso de construcción de la fiscalidad pública en el reino de Valencia (1250-1365)», Roda da Fortuna, 2014/1-1, 148-169.
- 2014 – [amb Ferran Esquilache] «Exploitation and Differentiation. Economic and Social Stratification of the Rural Muslim Communities in the Kingdom of Valencia, 13th-16th Centuries», F. Aparisi, V. Royo (eds.), Beyond Lords and Peasants. Rural Elites and Economic Differentiation in Pre-Modern Europe, València: Publicacions de la Universitat de València, 37-67.
- 2013 – «La correspondència municipal de Barcelona, València i Palma entre els segles XV i XVI (c. 1510 – c. 1630)», Scripta. International Journal of Medieval and Modern Literature and Culture, 1, 105-136.
- 2013 – «Cambistas, fiscalidad y élites en el reino de Valencia (1270 – 1370)», Á. Galán, E. García Fernández (eds.), En busca de Zaqueo. Los recaudadores de impuestos en las épocas medieval y moderna, Madrid: Instituto de Estudios Fiscales, 63-77.
- 2013 – «‘La loi du lucre’. L’usure en procès dans la Couronne d’Aragon à la fin du Moyen Age», Sefarad. Revista de estudios hebraicos y sefardíes, 73-1, 255-262.
- 2012 – «El cabeçatge, un desconegut servei de les Corts valencianes de 1301-1302», Anales de la Universidad de Alicante. Historia Medieval, 18, 227-270.
- 2012 – [amb Vicent Josep Escartí], «El record personal i familiar: la memòria (1604-1627) de Pere Escrivà i Sabata», Afers, 71-72, 363-380.
- 2011 – «A figura de Francesc de Vinatea no reino de Valência. Da crônica real aos documentos arquivísticos (1331-1332)», Mirabilia, 13, 214-237.
- 2011 – «Peites, quèsties, redempcions d’exèrcit i subsidis. La naturalesa i l’evolució dels principals tributs reials directes a la Corona d’Aragó des de Jaume I fins a Alfons el Benigne (1213-1336)», M.T. Ferrer i Mallol (ed.), Jaume I. Commemoració del VIII centenari del naixement de Jaume I, Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, vol. 1, 259-286.
- 2010 – «Santa Tecla, San Jorge y Santa Bárbara: Los monarcas de la Corona de Aragón a la búsqueda de reliquias en Oriente (siglos XIV-XV)», Anaquel de Estudios Árabes, 21, 153-162.
- 2009 – «‘Tan grans messions’. La financiación de la cruzada de Jaime II de Aragón contra Almería en 1309», Medievalismo, 19, 57-154.
- 2008 – «El naixement de l’impost del morabatí al regne de Valencia (1265-1266)», Anales de la Universidad de Alicante. Historia medieval, 15, 141-164.
- 2008 – «‘Què som, i per què som com som’. Un nou model interpretatiu per a l’evolució històrica de la identitat col·lectiva valenciana», M. Lanusse, J.A. Martínez, A. Monzón (eds.), Vida amunt i nacions amunt. Pensar el País Valencià en temps de globalització, València: Publicacions de la Universitat de València, 179-213.
Ressenyes
- 2021 – «Mario Lafuente – Concepción Villanueva (coords.). Los agentes del Estado. Poderes públicos y dominación social en Aragón (siglos XIV-XVI)», Hispania, 269.
- 2020 – «Michael Eaude. Sails & Winds. A Cultural History of Valencia», Journal of Catalan Studies, 20, XVIII-XXI.
- 2020 – «Joaquim Albareda – Manuel Herrero (ed.). Political representation in the Ancien Régime», L’Avenç, 471, 78-79.
- 2020 – «Rosa M. Gregori. La Vall d’Uixó en el temps de la lloctinència de l’infant Martí (1372-1396)», Scripta, 15, 266-269.
- 2019 – «David Igual – Germán Navarro (coord.), El País Valenciano en la baja edad media. Estudios dedicados al profesor Paulino Iradiel», Edad media. Revista de historia, 20, 388-392.
- 2018 – «Gemma Pellissa, Francesc Alegre. Obres de ficció sentimental», Journal of Catalan Studies, 20, 20-22.
- 2018 – «Vicent Royo, Vilafranca (1239-1412): conflictes, mediacions de pau i arbitratges en una comunitat rural valenciana», eHumanista/IVITRA, 13, 546-549.
- 2017 – «M. Hérbert, Parlementer. Assemblées représentatives et échange politique en Europe occidentale à la fin du Moyen Age», Anuario de Estudios Medievales, 47/1, 434-438.
- 2016 – «E. Belenguer, Vida i regnat de Pere el Cerimoniós (1319-1387)», Afers: fulls de recerca i pensament, 84, 530-532.
- 2014 – «M.E. Perry (ed.), Warrior neighbours: crusader Valencia in its international context: collected essays of father Robert I. Burns, SJ», Anuario de Estudios Medievales, 44/1, 531-532.
- 2013 – «A. Mas, Esclaus i catalans. Esclavitud i segregació a Mallorca durant els segles XIV i XV», Scripta. International Journal of Medieval and Modern Literature and Culture, 2, 350-354.
- 2012 – «A. Ferrando, V. J. Escartí, El llibre dels feits del rei en Jaume», Journal of Catalan Studies, 15, V-X.
- 2012 – «M. Rodrigo (ed.), Crònica i dietari del capellà d’Alfons el Magnànim», Anuario de Estudios Medievales, 42/2, 914-916.
- 2012 – «E. Guinot, F. Esquilache, Moncada i l’Orde del Temple en el segle XIII», Anuario de Estudios Medievales, 42/2, 904-905.
- 2012 – «I. Mugueta, “El dinero de los Evreux. Hacienda y fiscalidad en el reino de Navarra (1328-1349)», Anuario de Estudios Medievales, 42-1, 384-385.
Llibres de divulgació
- 2022 – Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història, València: Llibres de la Drassana.
- 2021 – [amb Alexis Aldeguer], La Germania de València (1519-1522), València: Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- 2020 – [amb Frederic Aparisi i Ferran Esquilache], La València Contada, València: Drassana.
- 2019 – Les nostres reines. Les oblidades monarques medievals del Regne de València, València: Generalitat Valenciana.
- 2018 – Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians, València: Drassana.
- 2016 – València no s’acaba mai, València: Drassana.
- 2016 – [amb Frederic Aparisi i Ferran Esquilache], Fer Harca (2). Més històries medievals valencianes, València: Drassana.
- 2015 – Vent d Cabylia. Històries de la història dels valencians, València: Drassana.
- 2014 – [amb Frederic Aparisi i Ferran Esquilache], Fer Harca. Històries medievals valencianes, València: Drassana.
Actualitzat en Setembre de 2022